Kertünk téli vendégei

A madarak etetését már ősz közepén érdemes elkezdeni, amikor az első mínuszok beköszönnek, és egészen tavasz elejéig érdemes folytatni, amíg a hideg idő tart. Felelősségteljes küldetés ez, hiszen ha egyszer elkezdtük a madarakat etetni, azt évről évre vállalnunk kell. Ezek az alig pár dekagramm súlyú kismadarak vissza fognak hozzánk járni az élelemért, így ha váratlanul abba hagyjuk az etetésüket, könnyen elpusztulhatnak.
A madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik éppen arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszaka.

Tavasszal a költési időszakra már érdemes befejezni az etetést, mivel a fiókáknak nem szabad magokat adni. Érdemes megfigyelni a madáretetők forgalmát, leginkább reggel és délután nagy a sürgés-forgás, némelyik madárhoz órát lehetne igazítani, máskor a napsütés hatására jönnek többen.

Mit érdemes kitenni az etetőkbe?

Fekete és csíkos napraforgót, kölest, vegyes madáreleséget (piacon érdemes megvenni 200-300 Ft /kg, a boltokban ennél sokkal drágábbak) len, kender, köles, cirok, muhar, repce, búza. Faggyú, háj, sótlan vaj, zsír, sótlan szalonna. Alma, dió, reszelt sárgarépa.

Ha a hőmérséklet már tartósan 0 fok alatt van nappal is, a cinkegolyók a benne levő faggyú miatt olyan keményre fagynak, hogy a kismadarak nem tudják kicsipegetni.

Kertészeti témákban partnerünk a Kertvarázs Magazin

 

Fagyálló madáretető

Ha igazán igényesen szeretnéd gondját viselni a kertedben vendégeskedő madaraknak, akkor válaszd a fagyálló madáretetőnket!

A természetes alapanyag és szín segít, hogy bátrabban elfogadják a nekik szánt eleséget.

100% fagyállóság és színmegtartás

Megnézem

Related Posts

Szemfüleseknek kötelező!

Még fázósan húzunk kesztyűt, és meleg sálat csavarunk a nyakunk...

Tovább

Férfi dolog

Megfőzi a kávét, kész a reggeli, ma is van tiszta...

Tovább

Csillag a fűben

Kora tavasszal a hóvirágok fehér harangjai mellett egy kedves kék...

Tovább