Jácint, a tavasz illata

Egy cserép jácint fantasztikus illatával igazi tavaszi hangulatot varázsolhatunk otthonunkba. Jácintot már déd- vagy
üknagymamáink idejében is ültettek a kertekbe, már 1830-ban egy kertészeti könyvben több mint 500 féle jácintot jegyeztek fel.

A kertészeti áruházakban rózsaszín, fehér, kék színben találunk virágokat, de az előre csomagolt hagymákból már sárga, narancssárga vagy lila színt is hajtathatunk.

A cserepes jácintot vásárlás után helyezzük el, egy világos, de nem túl meleg helyiségben.
Az ideális hőmérséklet 12-15 Celsius fok, ha ennél melegebbre tesszük, pár nap alatt elvirágzik. Ellenben ha hűvös helyiségben tartjuk, akár két hétig is gyönyörködhetünk a látványban.

A virágzás ideje alatt érdemes rendszeresen öntözni, ám a két locsolás között mindig hagyjuk a földet kissé kiszáradni, mert a túllocsolás miatt a hagyma könnyen rothadásnak indul.

Az elvirágzott jácintot hagyjuk teljesen elszáradni, vagyis csökkentsük le a locsolást, és várjunk, amíg a levelek is elszáradnak. Ilyenkor az összes tápanyag visszahúzódik a hagymába, és így a következő hajtatásnál lesz ereje a növénynek. Végül emeljük ki a hagymát a cserépből, tisztogassuk le, és újságpapírba csomagolva tegyük el őszre egy száraz sötét helyre.

Ősszel még a fagyok beállta előtt szeptember végén, október elején ültessük ki a kertbe, egy világos. A hagymákat 5-10 cm mélyre érdemes elültetni, jól bírják a fagyokat, nem kell aggódnunk miattuk.

Kertészeti témákban partnerünk a Kertvarázs Magazin

Related Posts

Kertünk téli vendégei

A madarak etetését már ősz közepén érdemes elkezdeni, amikor az...

Tovább

5 halálok a szobanövényeidnél

Nálam egyetlen növény sem marad életben! – hallhatjuk gyakran, ha...

Tovább

Csillag a fűben

Kora tavasszal a hóvirágok fehér harangjai mellett egy kedves kék...

Tovább