Csillag a fűben

Kora tavasszal a hóvirágok fehér harangjai mellett egy kedves kék virágot is találhatunk,
a ligeti vagy más néven Duna-völgyi csillagvirágot. Rendszerint a hóvirágok között, elszórva, de összefüggő állományai is előfordulhatnak. Káprázatos kékeslila színt ad az avarszintnek. Törékeny, apró virág, az erdő piciny kék csillaga, mely nem csak szépséget, de érdekességet is tartogat.

A spárgafélék családjába tartozó nemzetsége 90 fajt számlál, kora tavasszal, de akár ősszel is találkozhatunk kék, fehér, rózsaszín vagy lila virágaikkal. A Scilla nemzetség hazai képviselői meglehetősen közel állnak egymáshoz, küllemre nagyon hasonlók. A Duna-völgyi csillagvirágnál a lepel tövénél fehér folt található, amely megkönnyíti a meghatározást. Február végétől március közepéig, hidegzugos helyeken esetleg még tovább is virágzik. Nem ritka, hogy tél végén a hóesést és a kemény fagyokat is kibírják a virágai.

A növény a virágzás után megváltozik, megnyúlik és elfekszik a földön, hogy magvait könnyen elérhetővé tegye a rovarok számára. A hangyák kedvenc eledele a magokat körülvevő tápanyagban gazdag réteg, így a magokat elhurcolva tudtuk nélkül segítenek a virág terjeszkedésében.

A ligeti csillagvirág a nedves élőhelyeket kedveli, ártereken, dombvidékek patakvölgyeiben találkozhatunk vele a leggyakrabban. Szép állományai találhatók a Duna mellékén, a gemenci erdőkben vagy Soltnál, de a legszebb összefüggő állomány a Bóni-foknál található.

Magyarországon védett növény, természetvédelmi értéke 5000 forint. Kiásni vagy csokorba szedni tilos!

Kertészeti témákban partnerünk a Kertbarát Magazin

Ha szeretnél saját csillagvirágot, válaszd az egyik nemesített fajtát, például a bókoló csillagvirágot (Scilla siberica) és ültesd el mielőbb az egyik kisebb méretű virágtálunkba!

Related Posts

Férfi dolog

Megfőzi a kávét, kész a reggeli, ma is van tiszta...

Tovább

Kertünk téli vendégei

A madarak etetését már ősz közepén érdemes elkezdeni, amikor az...

Tovább

Hamarosan hóvirág!

Amikor a kis fehér hóvirágok előbújnak a hótakaró alól, mindenki...

Tovább