5 halálok a szobanövényeidnél

Nálam egyetlen növény sem marad életben! – hallhatjuk gyakran, ha a rövid életű virágcsokor helyett, cserepes kiszereléssel próbálunk kedveskedni.

Íme, az 5 leggyakoribb ok, amely miatt egy szobanövény a kukában végzi!

Öntözés

Általános szabály, hogy a vékony levelű növényeket gyakrabban kell locsolni, mivel gyorsabban párologtatják el a nedvességet, míg a vastag levelűeket, kevesebbet. Ha a föld felső egyharmada már száraz, jöhet a vízutánpótlás, de csak mértékkel. Télen és ősszel, amikor a hőmérséklet is alacsony locsoljunk kevesebbet, nyáron a nagy melegben pedig többet, a két locsolás között mindig hagyjuk a földet kissé kiszáradni.

Huzat

A huzat gyakran károsítja növényeinket, vannak olyan szobanövények, amelyek látványosan reagálnak a huzatos helyre. Ilyen pl. a fikusz, amely ha huzatot kap, képes pár nap alatt az összes levelét lehullatni, de a kroton, és az orchideák is érzékenyek a huzatra.

Tápoldatozás

Növényeinket érdemes kétévente átültetni friss virágföldbe, ám mivel kis cserépben, és kevés földben vannak, pár hónap múlva a tápanyag kifogy a talajból. Épp ezért tavasztól őszig, érdemes kéthetente egyszer az öntözővízhez egy kevés tápoldatot is adagolni, mert a tápanyaghiány egy idő után a növény halálát is okozhatja.

Tűző napfény

A tavaszi és nyári közvetlen napsütés akár egy, vagy két nap alatt is kiégetheti szobanövényeinket, szó szerint megperzselődnek a levelek. Ezért tavasztól tegyük őket át egy napsütéstől védett félárnyékos helyre.

Páratartalom

A száraz levegő télen képes az összes szobanövényünket elpusztítani, mivel a növények az alacsony páratartalmú levegőn nem tudnak fejlődni. Így télen a fűtési időszakban nekünk kell mesterségesen párásítani a levegőt.

Kertészeti témákban partnerünk a Kertvarázs Magazin

Az agyag természeténél fogva magába gyűjti a vizet és lassan párologtatja azt vissza, így szobanövényeink földje tovább marad nedves. Edényeink bentre és kültérre is egyaránt használhatóak.

Related Posts

Hamarosan hóvirág!

Amikor a kis fehér hóvirágok előbújnak a hótakaró alól, mindenki...

Tovább

Férfi dolog

Megfőzi a kávét, kész a reggeli, ma is van tiszta...

Tovább

Kertünk téli vendégei

A madarak etetését már ősz közepén érdemes elkezdeni, amikor az...

Tovább